Ga naar de inhoud

Steenmeel verbetert bodemkwaliteit

  • door

Bron : Veldpost nr. 4, 6 februari 2016

De eerste ervaring van akkerbouwers en veehouders met steenmeel als bodemherstellende maatregel in de Veenkoloniën is positief. De deelnemers aan het project willen wel verder. Ze willen vooral beter onderbouwde gegevens over de resultaten in de teelt en het financiële resultaat.

Steenmeel doet iets, concludeert bio-geoloog en projecttrekker Gino Smeulders tijdens de evaluatie van het steenmeelproject met de groep betrokken boeren. De cijfers die uit metingen op de deelnemende bedrijven komen, wijzen op verbeteringen in opbrengst en kwaliteit van de geteelde gewassen. Bert Carpay, mede projecttrekker en eigenaar van Carpay Advies, wil het liefst door met langjarige proeven en financieel doorrekenen van de resultaten, maar het project heeft moeite de beleidsmakers en fondsen duidelijk te maken dat een fundamenteel andere kijk op bodemvruchtbaarheid noodzakelijk is.

Steenmeel is gemalen vulkanisch gesteente. Op verschraalde gronden voegt steenmeel nieuwe mineralogie toe. Mineralogie waarvan (sporen)elementen de bouwstenen zijn en die het bodemleven voeden en de gewassen robuuster maken. Het is een breedwerkende bodemverbeteraar en meststof ineen. Het kan voor meer weerbaarheid zorgen en voor een efficiëntere en meer gebalanceerde opname van andere elementen. Het bevat bijvoorbeeld geen stikstof, maar in veel experimenten meten de projectdeelnemers wel meer stikstof. Dat komt door betere binding en doorgeven van stikstof vanuit de bodem naar de planten.


Download artikel

Chat openen
Hallo.
Waarmee kunnen we je helpen?