Ga naar de inhoud

Steenmeel: de ruggengraat voor een vitale bodem

De Peinder in Hazerswoude verbetert de bodem van natuurgrassportvelden met steenmeel. Dit is een duurzame, milieuvriendelijke en langer werkende oplossing voor het onderhoud van sportvelden. Timo Laan, projectleider sport van De Peinder, werkt er al vier jaar mee. Wat is steenmeel eigenlijk?

Wat is steenmeel en waarom passen we het toe?

Vulkanisch gesteentemeel, ofwel kortweg gesteentemeel of steenmeel, is een fijngemalen gesteente dat afkomstig is uit bergachtige gebieden, zoals het Harzgebergte in Duitsland. “Gesteentemeel is vermalen onaangetast, ofwel onverweerd gesteente. Hierdoor zit het vol met mineralen die vrijkomen wanneer gesteentemeel in de bodem wordt aangebracht. De bodem wordt vervolgens vruchtbaarder omdat gesteentemeel de opname van voedingsstoffen verbetert”, legt Timo uit. “Ideaal voor het onderhoud van sportvelden.”

De functie van bodemmineralen

Bodemvruchtbaarheidsdeskundigen hebben lang verondersteld dat er eindeloos op de bodem kan worden geteeld omdat het een inert materiaal zou zijn. Ze dachten dat een goede bemestingsstrategie en goed bodembeheer zou kunnen volstaan. Dit bleek echter niet zo te zijn. Ze gingen eraan voorbij dat bodemmineralen een kapstok vormen voor tal van processen in de bodem. Bodemmineralen en bodemleven zijn de ruggengraat van een vitale bodem.

Andere bemestingsoplossingen

Vanwege deze onjuiste inschatting gebruikte men kunstmest om gewassen beter te laten groeien. Deze bemestingsvorm zorgde er echter voor dat de bodem verzuurde. Steeds meer bodemmineralen werden hierdoor afgebroken waardoor de bodem steeds ongezonder werd. Toen dit aan het licht kwam ging de landbouw over op andere bemestingsoplossingen, waaronder steenmeel. Hierdoor is de Nederlandse bodem voor een gedeelte gerepareerd. Sportvelden worden jaar in, jaar uit nog steeds bemest met kunstmest. De Peinder heeft hier verandering in gebracht door bij een aantal sportvelden steenmeel te gebruiken.

Duurzamer en effectiever

Zoals bovengenoemd vult steenmeel de actieve mineralen aan die door onder andere kunstmest zijn verdwenen. Gesteentemeelbemesting stimuleert het bodemleven, stabiliseert de organische stof, versterkt de lange termijn levering van alle nutriënten (behalve stikstof) en verhoogt structureel de nutriëntenuitwisselingscapaciteit van de bodem. Bemesting met steenmeel sluit zeer goed aan bij de wens om het sportveldenbeheer duurzamer en effectiever te maken.

Timo: “Wij werken samen met Carpay Advies en Biogeoloog om de duurzame oplossing gesteentemeel zoveel mogelijk op de markt te brengen.”

Verschillende soorten steenmeel

Er zijn verschillende soorten steenmeel. Als eerste moet bepaald worden welke soort steentemeel, ofwel welke mineralen, het betreffende grasveld nodig heeft. “Op dit moment gebruiken we vooral het gesteentemeel Actionine en Actimin BT. Dit is ons aangeraden door adviesbureaus die voor ons de bodem van het grasveld nauwkeurig analyseren”, aldus Timo.

Adviesbureaus gesteentemeel

“Wij werken samen met Carpay Advies en Biogeoloog om de duurzame oplossing gesteentemeel zoveel mogelijk op de markt te brengen”, zegt Timo. Carpay Advies en Biogeoloog houden zich bezig met onderzoek naar gesteentemeel en het promoten ervan. Carpay Advies is een adviesbureau dat de bewerking en gebruik van de bodem duurzamer wil maken. Biogeoloog is eveneens een adviesbureau en houdt zich bezig met maatwerkoplossingen voor werkvelden in de geologie, biologie, landbouw en milieu. Samen met hen heeft De Peinder al een aantal projecten met steenmeel gerealiseerd.

http://www.depeinder.nl/k/n70/news/view/516/451/steenmeel-de-ruggengraat-voor-een-vitale-bodem.html

Chat openen
Hallo.
Waarmee kunnen we je helpen?