Ga naar de inhoud

Steenmeel 20% meer opbrengst in de zomergerst

  • door

Bron: Innovatie & Ondernemen, 2 september 2016
Innovatie & Ondernemen, een uitgave van www.akkerbouwactueel.nl | no. 2 | 2016

MINERALOGISCHE VITALITEIT HERSTELLEN
Bert Carpay richt zich met Carpay Advies op de duurzame minerale vruchtbaarheid van de bodem in de agrarische sector. Bodemmineralen vormen volgens Carpay de kapstok voor tal van nuttige processen.
Volgens Carpay zijn we in de beginjaren van de vorige eeuw een sleutel kwijtgeraakt, die we niet meer terug konden vinden. Steenmeel is volgens hem de methode om de bodem van het slot te halen: “In de huidige landbouwwetenschap ontbreekt vanuit de bodem geredeneerd mineralogische kennis. In de jaren ’30 van de vorige eeuw is de laatste Wageningse ingenieur gepromoveerd op het vak agrogeologie. Daarna heeft kunstmest het overgepakt. Kunstmest werkte goed toen de mineralogische vitaliteit van de bodem nog op orde was. In de tachtig jaar daarna is die naar beneden gekacheld. We hebben iets uit de bodem gehaald wat we niet hebben teruggevoerd, dus dat moeten we nu herstellen. Het belangrijkste is dat er een gesprek komt tussen de bemestingsdeskundige,de bodemdeskundige, de geoloog en de bioloog. Alleen gezamenlijk kunnen we verderkomen.”

PRAKTIJKTESTEN
Carpay ging samen met Harrie Eckhardt en Gino Smeulders (De Biogeoloog) op zoek naar telers die hun nek durven uit te steken voor het aanleggen van proefvelden waar steenmeel ingestrooid mocht worden. Harm Migchels en Henk Schrör gaven,samen met zes andere deelnemers, gehoor aan die oproep.

AKKERBOUWER SCHRÖR: “STEENMEEL WERKT GOED OP DE GRONINGSE ZANDGRONDEN”

HARM MIGCHELS: “IK GA VOLGEND JAAR WEER STEENMEEL STROOIEN”

Chat openen
Hallo.
Waarmee kunnen we je helpen?